Het is 15 graden en toch heb ik last van koude handen…
Ons lichaam laat ons soms voor een raadsel staan. Na weken van kou warmt het buiten weer op. De lente komt eraan en dus wordt het weer warmer. Maar soms lijkt het of onze handen daar geen boodschap aan hebben: ze blijven in standje vries-kou.
Hoe last van koude handen kan ontstaan
Zowel vrouwen als mannen kunnen last van koude handen hebben maar in de praktijk blijkt dat het vaker voorkomt bij vrouwen. Doorgaans hebben vrouwen het altijd iets kouder dan mannen. Dit komt doordat het vrouwenlichaam efficiënter omgaat met de warmte die wordt aangemaakt. Het vet is zo verdeeld dat er meer bloed naar de organen stroomt dan naar de uiteinden (de handen en voeten) van het lichaam. Daarom hebben vrouwen sneller last van koude handen en voeten dan mannen.
Het zit in ons bloed
Onderzoekers van de universiteit van Utah hebben ontdekt dat 1 de temperatuur van vrouwenhanden gemiddeld 30,7°C is en die van mannen 32,3°C. De temperatuur die we buiten ervaren en die van onze handen verschilt een heel groot deel van het jaar met meer dan de helft. Doordat ons lichaam efficiënt de warmte in onze organen verdeelt, trekken onze handen aan het kortste eind en moeten ze het doen met wat er aan warmte ‘overblijft’. Dat betekent dat de handen zelfs met een aangename lentezon en 15 graden, nog steeds heel koud kunnen zijn.
Afwijking door ziekte
Naast deze zogenoemde ‘natuurlijke aanleg’, kunnen koude handen ook een gevolg zijn van een onderliggend probleem. Er valt te denken aan mensen met diabetes, een patiënt na chemotherapie, dialyse patiënten en andere circulatiestoornissen. Daarnaast kan het ook voorkomen bij mensen met een bindweefselaandoening zoals sclerodermie, RA (reumatoïde artritis), (S)LE ((systemische) lupus erythematodes) en sjögren. Voor mensen met deze condities kan het buiten 20 graden zijn en toch nog koud aanvoelen in de handen omdat het lichaam er dan van binnenuit moeite mee heeft om de bloedcirculatie stabiel te houden. Mocht u een van deze aandoeningen hebben, overleg dan met een arts of onze hulpmiddelen voor u zouden kunnen helpen. Uiteraard kunt u ook vrijblijvend contact met ons opnemen om u te informeren over de mogelijkheden en vergoedingen door de zorgverzekering (uit het basispakket). Wij helpen u graag verder als u hier vragen over heeft.
Hoe koude handen voorkomen kunnen worden
We schreven al eens een blog met tips hoe je koude handen zoveel mogelijk kunt voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan voldoende beweging van de handen en een zo stabiel mogelijke temperatuur. Dit zorgt ervoor dat het bloed zonder al te veel belemmeringen kan doorstromen. Daarnaast kunnen onze zilvergaren handschoenen een goede bijdrage leveren aan het voorkomen van koude handen. Deze bevatten zilvergaren dat een magnetisch veld rondom de hand creëert wat zorgt voor een betere doorbloeding en zo de kou veel minder kans geeft. Voor een uitleg over dit magnetische veld, verwijzen we u graag naar onze verschillende blogitems waar uitgelegd wordt hoe onze producten hun werk doen.