Koude voeten en tenen, hoe komt dat?

Koude voeten opwarmenVeel mensen hebben last van koude voeten en tenen. Dit komt vaker voor bij oudere mensen, maar het is zeker niet zo dat jonge mensen er geen last van hebben.En vooral vrouwen kunnen last hebben van koude voeten. En hoewel je zou verwachten dat dit alleen in de koude periode van het jaar het geval is, is ook dat niet altijd zo. Veel mensen krijgen al last van koude voeten als de buitentemperatuur onder de 15 graden duikt.

Wellicht is het voor jou ook herkenbaar dat je ‘s avonds met steenkoude voeten naar bed gaat en maar niet in slaap kunt komen? Dan kun je beter even verder lezen, want we leggen hier uit hoe dat komt en wat je er aan kunt doen.

Wintervoeten en wintertenen

Wanneer het hebben van koude voeten verder gaat dan de kou en er verkleuringen gaan plaatsvinden aan de voeten en tenen, dan is er wellicht sprake van wintervoeten of wintertenen (Pernionis). Wintervoeten kenmerken zich door rood en blauwe verkleuringen en er kunnen rode bultjes zichtbaar zijn. Hoewel het geen gevaarlijke aandoening is, kan het wel behoorlijk pijn doen. Ook jeuk kan een symptoom zijn dat de kop op steekt.

Wintertenen ontstaan doordat de kleine bloedvaten zich slecht aanpassen aan de temperatuurschommelingen die optreden. Dit vindt bijvoorbeeld plaats wanneer je van buiten naar binnen gaat en er dus een behoorlijk temperatuur verschil is. De bloedvaatjes hebben zich in de kou samengeknepen / versmalt (om energie te besparen) en gaan plotsklaps open wanneer de temperatuur binnen hoger is. Wanneer je wintertenen hebt, dan is dit proces van sluiten en weer opengaan (en weer sluiten) verstoord. Er ontstaat stuwing in de vaatjes wat een zuurstof tekort als gevolg heeft. En dan kunnen de tenen rood, blauw en paars uitslaan.

In sommige gevallen kan dit ook zorgen voor schade aan de huid. Een tekort aan voedingsstoffen en zuurstof naar de cellen in de voeten en tenen, kan de huid beschadigen. Wondjes en kloofjes kunnen ontstaan en ook de nagelruimen kunnen beschadigen. En we hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat dit ook pijn kan veroorzaken.

He fenomeen van Raynaud

Naast wintervoeten en wintertenen is er nog een andere aandoening die erg vergelijkbaar is, maar toch net iets anders. Het fenomeen van Raynaud (ook wel ziekte van Raynaud) is ook een kwaal waarbij de kleine bloedvaatjes (haarvaatjes) een belangrijke rol spelen. Bij Raynaud is er vooral sprake van een extreme gevoeligheid voor kou. Zelfs bij geringe temperatuur schommelingen kunnen de voeten en tenen wit, rood en paars verkleuren. Ook emoties kunnen een aanval van Raynaud veroorzaken. Deze extreme gevoeligeheid voor de kou laat de haarvaatjes ook vernauwen en uitzetten op een onprettige manier, die vergelijkbare klachten geeft als bij Perniones het geval is. Raynaud komt voor in een primaire en secundaire variant, waarbij de secundaire variant het gevolg is van een ziekte (zie ook hieronder). Bij de primaire variant lijkt er geen ziekte aan ten grondslag te liggen. Wel zal het aanleiding kunnen zijn om een arts te raadplegen, want Raynaud kan een symptoom zijn van een ziekte die zich in eerste instantie openbaart via de Raynaud.

Bloedcirculatie speelt dus een centrale rol

WintervoetenZoals hierboven al aangegeven is het disfunctioneren van de kleine bloedvaten (haarvaatjes) een belangrijk onderdeel van het hebben van koude voeten, tenen (maar ook handen en vingers). En wanneer er geen goede circulatie is, wordt er minder warm bloed door de extremiteiten (vingers, tenen, neus en oren) vervoerd. Het gemis aan warm bloed in de voeten en tenen geeft dus dat koude gevoel. Maar een ander gevolg is dat er minder voedingsstoffen vervoerd worden naar de cellen op de plaatsen. En minder voedingsstoffen (en minder afvoer van afvalstoffen) zorgen voor huidproblemen zoals wondjes en kloofjes.

 

Oorzaken

In zowel het geval van wintertenen als Raynaud is het vaak onduidelijk waarom de haarvaatjes anders reageren dan wenselijk is. Maar er kunnen ook duidelijke oorzaken aan ten grondslag liggen. In onderstaande overzicht behandelen we de verschillende situaties die kunnen leiden tot koude voeten en koude tenen.

Hormonen

De hormoonhuishouding kan ook een oorzaak zijn van kou klachten. Wanneer de hormoonbalans goed is, dan voelen we ons energiek en goed, maar een disbalans kan veel klachten, waaronder koude handen en voeten, opleveren. Zaken als stress, voedingspatroon en leefgewoonten kunnen hieraan te grondslag liggen.

Omdat mannen en vrouwen qua hormoon huishuiding anders in elkaar zitten, zijn er hier ook verschillen. Vrouwen hebben vaker last van de kou als gevolg van schommelingen in de hormoonhuishouding dan mannen.

Lichaamsopbouw

Vrouwen en mannen hebben een behoorlijk verschillende lichaamsopbouw, waarbij de verdeling van lichaamsvetten en spierweefsel een reden is voor meer of juist minder kouklachten. Vrouwen hebben meer vetweefsel dat in de regel minder goed doorbloed wordt en dus vatbaarder is voor de kou. Het spierweefsel dat bij mannen meer aanwezig is, wordt beter doorbloed en zorgt dus voor meer warmte.

Zweetvoeten

Koude voeten kunnen ook voorkomen wanneer de de bloedcirculatie prima is. Maar bijvoorbeeld door zweetvoeten kunnen de voeten klam worden. Als de kou van buiten het vocht laat afkoelen en de sokken niet goed ventileren, dan kunnen de voeten daar behoorlijk last van krijgen.

Zilversokken blijken bij het afvoeren en laten verdampen van vocht zeer effectief te zijn. De zilverionen in combinatie met het gebruikte katoen in de sokken zorgen er samen voor dat vocht veel sneller verdampt en de voeten dus droger blijven. Ook hierdoor wordt de kou minder. En bijkomend voordeel is dat de luchtjes door de bacteriën in het oude zweet worden gedoodt door het zilver. Zilvergaren is namelijk antibacterieel.

Knellende schoenen

Een te krappe schoen kan ook een reden zijn waardoor de doorbloeding in de voet niet goed is. Als de schoen te klein is, dan knelt de voet af en stroomt bloed ook niet voldoende door de voet en tenen. Hoewel we de neiging hebben om kleinere schoenen charmanter en mooier te vinden, is te kleine schoenen een oorzaak van veel voetproblemen. Zere tenen, hamertenen, hallux valgus en problemen met nagels kunnen allemaal het gevolg zijn van te kleine schoenen.

Hart en vaat ziekten

Een verminderde functie van het hart kan ervoor zorgen dat er minder bloedcirculatie is. Wanneer het hart minder krachtig pompt of wanneer bloedvaten en/of aderen verstopt zijn, zal de warmte van het bloed minder kunnen verspreiden. Doorgaans krijg je het dan over je hele lichaam koud, maar juist in de vingers en tenen wordt het warme bloed nauwelijks bereikt. Met kou als gevolg.

Diabetes

Een andere ziekte die gepaard gaat met een slechte doorbloeding is diabetes. De slechte doorbloeding en geringe opname van voedingsstoffen door de cellen veroorzaken tal van problemen. Kou is er daar één van. Ook wondjes en kloofjes kunnen hier ontstaan, waarbij infectie gevaar op de loer ligt.

Reuma en auto-immuun ziekten

Een gebrekkige doorbloeding is ook iets waar mensen met reuma en aanverwante ziekten vaak mee kampen. De kou zorgt er dan nog eens extra voor dat de beweging in de handen en voeten zeer beperkt is. Bij auto-immuun ziekten zoals o.a. sclerodermie, MCTD, SLE en Sjögren zijn de haarvaatjes beschadigd, waardoor de bloedcirculatie bemoeilijkt wordt. Men spreekt dan van het fenomeen van Raynaud. Bloedverdunners worden dan vaak voorgeschreven om iets tegen de Raynaud te doen, maar ook zilversokken blijken erg goede resultaten te geven.

Chemotherapie

Kou klachten komen ook vaak voor bij mensen die chemotherapie hebben ondergaan. Omdat chemotherapie behoorlijke schade aanricht aan kwade en goede cellen, kan dit zorgen voor verminderde doorbloeding. Ook neuropathie is een veel voorkomend verschijnsel dat in combinatie met de gebrekkige doorbloeding voor kou en pijn zorgt. De doorbloeding verbeteren kan klachten verminderen, maar in dergelijke gevallen is het vrij lastig te duiden. Een oplossing hiervoor is dan vaak een behoorlijke zoektocht, waarbij bloedverdunners, inlegzolen en zilversokken regelmatig toegepast worden. Bij de ene persoon werkt dat beter dan bij de ander, maar het is zeker de moeite waard om goed uit te zoeken wat werkt.

 

ZILVERSOKKEN OP VOORSCHRIFT VAN ARTS

Wanneer er sprake is van een ziekte als oorzaak van kou en (risico op) wondjes en daarbij gepaarde pijn, dan is het mogelijk om zilververbandmiddelen (sokken, handschoenen, broeken en t-shirts) te laten voorschrijven door een arts. Deze worden dan vergoed door de verzekering.

De actibacteriële eigenschappen van zilvergaren kunnen infecties van wonden helpen voorkomen. Ook de stimulering van de haarvaatjes hebben een belangrijke rol. Doorbloeding in haarvaatjes wordt gestimuleerd wat meer voedingsstoffen naar de cellen brengt, maar ook warm bloed naar koude lichaamsdelen brengt. Hierdoor worden nieuwe wondjes voorkomen en helpt het herstel van bestaande wonden.

Lees hier meer over op www.skafit.nl/vergoedingen

Op maat gemaakte steunzolen

Steunzolen die op maat gemaakt zijn hebben meestal een verhoging die ondersteuning biedt aan de voetboog. Het kan echter voorkomen dat die verhoging de voet verder omhoog duwt en dat hierdoor minder ruimte in de schoen is. Dit heeft dan tot gevolg dat de schoen eigenlijk te klein wordt en dus gaat knellen (zie hierboven). In veel gevallen is de bestaande inlegzool uit de schoen te halen, waardoor er wel voldoende ruimte is, maar het is een aandachtspunt wanneer je zooltjes hebt van de podoloog of bij standaard zooltjes uit de winkel.

Zittend werk

Onvoldoende bewegen spreekt uiteraard ook voor zich. Wanneer we bewegen verbetert de doorbloeding en dus wordt het lichaam warmer. Dit betekent dus ook dat als we niet bewegen, bijvoorbeeld als we een zittend beroep hebben, dat de doorbloeding dus niet beter wordt. Achter het bureau kunnen dan de voeten en tenen snel koud worden. Soms heb je het niet eens in de gaten, tot je opstaat en voelt dat alles wat stijf en koud is geworden.

Roken

Niet alleen dodelijk, maar ook nog eens slecht voor de doorbloeding. Het is geen geheim meer dat de haarvaatjes sneller vernauwen bij mensen die roken en dus is het dus ook niet goed voor de doorbloeding. Eigenlijk hoeven we over dit onderwerp niet verder uit te wijden: gewoon lekker stoppen met roken !

Sokken met zilvergaren helpen

Sokken met zilvergaren kunnen erg goed helpen uw voeten weer warm te krijgen. Waarom zilversokken kunnen helpen? Je leest daarover op de pagina Werking zilvergaren.

Op de pagina Zilversokken vind je precies welke sokken er zijn.

Skafit Casual zilversokken
Kniekousen met zilvergaren
Skafit medische kniekousen

Wil je warme voeten? Dan ben je bij Skafit aan het juiste adres!

Contact